‘Subsidie Oude Veer intrekken’

Anna Paulowna - De Noord-Hollandse fracties van CDA en VVD vinden dat de subsidie van het Waddenfonds van 3,3 miljoen aan Landschap Noord-Holland voor Lage Oude Veer moet vervallen nu gemeente Hollands Kroon het bestemmingsplan niet wijzigt.

Dat schrijven de partijen in kritische vragen aan Gedeputeerde Staten. CDA en VVD willen hiermee voorkomen dat Landschap Noord-Holland (LHN) alsnog de gronden verwerft voor het natuurproject in de Oostpolder van Anna Paulowna.
‘Wij vragen ons af wat de impact is van de beslissing van de gemeente’, motiveert VVD’er Petra van Hartskamp. ‘Wij vinden natuur en ecologie heel belangrijk, maar vinden ook dat het Waddenfonds economische belangen en draagvlak moet meewegen bij zijn subsidieverlening.’
De gemeenteraad van Hollands Kroon besloot onlangs het bestemmingsplan niet te wijzigen voor het natuurplan van LHN. Volgens Hartskamp heeft dat tot gevolg dat LHN de benodigde vergunning voor haar plan niet kan krijgen en de subsidie moet worden ingetrokken.
‘Nu niet wordt voldaan aan de voorwaarden, willen we weten wat GS ervan vindt. Wij stellen dat er geen gronden aangekocht moeten worden. Dat moet duidelijk zijn op korte termijn’, aldus Van Hartskamp. ‘Het mag niet zo zijn dat het geld toch wordt gestoken in natuurontwikkeling die de gemeente niet wil.’ CDA en VVD achten dit risico ‘niet aanzienlijk’, omdat de huidige grondeigenaren tot verkoop wensen over te gaan.

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer