Coöperatieleden meer betrekken

De Zeeuwse akkerbouwer Johan Klompe weet als geen ander hoe een coöperatie is opgebouwd. Als voorzitter van de raad van commissarissen bij CZAV en bestuurslid van suikerbieten-coöperatie Royal Cosun ging hij het afgelopen jaar op adviesreis voor Agriterra. Hij trainde Ethiopische coöperaties om het bestuur en de organisatie op orde te krijgen.

Klompe bezocht verschillende Ethiopische coöperaties van boeren die vooral brouwgerst telen. Doel van zijn opdracht was het overbrengen van belangrijke organisatorische aandachtspunten. ‘‘De boeren daar moeten nog wennen aan het idee dat zij als lid ook zelf verantwoordelijk zijn. Tegelijkertijd zit de coöperatie in een spagaat tussen het vergaren van vermogen en het bieden van een goede prijs voor de leden’’, vertelt Klompe.
Hij adviseerde de bestuurders om leden meer te betrekken bij de coöperatie. ‘‘De telers weten heel goed wat belangrijk is. Coöperatief boeren is dé manier om sterker te staan. De interesse is er zeker. Alleen het besef wat het praktisch inhoudt, ontbreekt soms nog. Natuurlijk is dit niet in één klik veranderd, maar er is een aardige aanzet gemaakt.’’

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  70 %
Meer weer