Buijtenland op agenda Kamer

Rhoon - Het natuurproject Buijtenland van Rhoon komt opnieuw op de agenda van de Tweede Kamer. De Polderkinderen hebben met hun burgerinitiatief de benodigde 40.000 handtekeningen opgehaald.

Mike SchellartDe veertigduizendste handtekening werd afgelopen weekend gezet. Na het zomerreces wordt het burgerinitiatief bij de Tweede Kamer ingediend. De Polderkinderen, dochters en zonen van de vijftien boeren in het plangebied, willen dat 600 hectare natuur en recreatie wordt geschrapt.
Het advies van oud-landbouwminister Cees Veerman, dat is omarmd door provincie Zuid-Holland, is voor hen geen optie. ‘Daar kunnen we niets mee. Ons standpunt veranderen we niet, er zijn immers 40.000 ondertekenaars’, aldus boerendochter Sharona de Klerk. ‘Wel kunnen we leven met het alternatieve boerenplan dat de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap heeft gemaakt. Daarbij moet wel het bestemmingsplan worden gewijzigd, van natuur naar agrarisch.’
Veermans advies geeft de boeren geen toekomst en bestaansrecht, stelt De Klerk. ‘Het behelst slechts 300 hectare van het gebied. Er zit geen financiële onderbouwing bij en het bestemmingsplan geeft geen ruimte tot voortzetting van de bedrijven.’
De Tweede Kamer is nu verplicht het Buijtenland opnieuw te behandelen. Voorwaarde bij een burger-initiatief is dat een kwestie de laatste twee jaar niet aan de orde is geweest. Behandeld is het Buijtenland de afgelopen jaren niet, wel heeft VVD’er Rudmer Heerema met succes in december vorig jaar een motie ingediend om de natuur ‘op een andere manier in te vullen’. Dat leidde tot het advies van Veerman.
‘Het zou zonde zijn als het burger-initiatief niet wordt geaccepteerd’, reageert Heerema. Hij verwacht dat het burgerinitiatief gelijktijdig in september met het advies van Veerman in de Kamer wordt behandeld. ‘Dat zou mooi samenvallen. Mocht dat toch niet het geval zijn, dan wil ik de actie meenemen in onze inbreng. Ik vind dat een dergelijk geluid op waarde moet worden geschat.’
Heerema is er overigens geen voorstander van om het hele plan van tafel te vegen. ‘Er zitten onderdelen aan vast die belangrijk zijn. Ik ben daarom ook blij met Veerman. Ik denk wel dat zijn advies nog is te verbeteren. Het voorstel van de Polderkinderen zie ik graag tegemoet.’
Akkerbouwer en voorzitter Adjan Vos van de Vereniging Agrarische Belangen ziet de handtekeningen als een steun in de rug. De boeren richten zich vooral op het bestemmingsplan. ‘Als de bestemming natuur blijft, betekent dat de grond moet worden afgewaardeerd. Dan gaan wij wel planschade indienen.’
De petitie loopt nog door tot eind augustus. De Polderkinderen willen mensen alsnog de mogelijkheid geven te tekenen.

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer