LTO: Lage Oude Veer moet van tafel

LTO Noord Noord-Holland vindt het natuurproject Lage Oude Veer bij Anna Paulowna van tafel moet. De boerenorganisatie zegt verrast zijn door de subsidie van 3,3 miljoen die Landschap Noord-Holland hiervoor al heeft ontvangen.

LTO%3A+Lage+Oude+Veer+moet+van+tafel
© nlwandel.nl

LTO Noord Noord-Holland heeft hierover aan de bel getrokken bij het provinciebestuur van Noord-Holland. Die heeft kennis genomen van de zienswijze van LTO en ingestemd met een eigen advies omtrent de kwestie.

'En dat leidt dus niet tot de conclusie dat het plan voorlopig van tafel is', aldus een woordvoerder van de provincie. 'Er vinden ook nog gesprekken plaats tussen betrokken partijen, kortom het proces loopt.'

Het plan Lage Oude Veer voorziet in de aanleg van 50 hectare natuur in de Anna Paulownapolder, waarvan 42 hectare buiten de Ecologische Hoofdstructuur. Dit terwijl in de provinciale structuurvisie duidelijk is vastgelegd dat de Kop van Noord-Holland een prioritair agrarisch gebied is en dat boerenland boerenland blijft.

Ontwikkeling sector

Reden voor LTO Noord om deze week bezwaar aan te tekenen. De landbouwgrond is nodig voor de ontwikkeling van de sector, schrijft voorzitter Nico Verduin van LTO Noord Noord-Holland.

Wat LTO Noord vooral tegen de borst stuit, is dat zij niet is geïnformeerd en betrokken bij het natuurplan en vooral de subsidietoekenning aan Landschap Noord-Holland (LHN).

Waddenfonds

Zonder overleg met belanghebbenden heeft het Waddenfonds op eigen verzoek LHN een subsidie van 3,3 miljoen euro verstrekt en zijn de plannen in gang gezet.

Naast planologische schaduwwerking vrezen de boeren voor toenemende zoute kwel, overwaaiende onkruiden, de invloed op spuitvrije zones en vooral meer ganzen.

Debat

Het natuurproject Lage Oude Veer was het meest besproken item tijdens het verkiezingsdebat afgelopen woensdagavond in Anna Paulowna. De fracties van CDA en VVD van Hollands Kroon hebben ook bewaar gemaakt tegen het natuurplan.

Ook bij boeren in Hollands Kroon is veel weerstand tegen het natuurplan.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer