Gelderland: uitbreiden onder voorwaarden

Veebedrijven in Gelderland mogen uitbreiden als ze aan een aantal maatschappelijke voorwaarden voldoen. Dat staat in de Omgevingsvisie van Provincie Gelderland, die gisteren in de Staten is aangenomen.

Gelderse boeren met uitbreidingsplannen moeten straks voldoen aan een aantal bovenwettelijke eisen op het gebied van milieu, dierwelzijn, volksgezondheid of ruimtelijke kwaliteit.

Daar staat tegenover dat bouwbloknormen worden geschrapt. Ook het provinciale reconstructiebeleid wordt ingetrokken.

Van de voorgestelde eisen ten aanzien van grondgebondenheid blijft alleen staan dat grondgebonden bedrijven minimaal de helft van het ruwvoer van eigen of gepachte grond moeten halen.

Nieuwvestiging is niet mogelijk, maar bedrijven krijgen op bestaande locaties wel mogelijkheden om zich te ontwikkelen.

Scherpe kantjes

Voorzitter Dirk-Siert Schoonman van LTO Noord Gelderland is blij dat de scherpe kantjes van de Omgevingsvisie af zijn en dat boeren niet op alle vier bovenwettelijke eisen hoeven te scoren.

Gemeenten kunnen straks het provinciale beleid aanpassen aan plaatselijke omstandigheden. ‘Afgesproken is dat bij die vertaalslag ook de landbouw wordt betrokken.'

Hij is ook tevreden dat eind volgend jaar het oude provinciale reconstructiebeleid verdwijnt. 'Dan is ontwikkeling onder voorwaarden overal mogelijk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer