Innovatieve+watergift+boomteelt
Nieuws
© Willem Dijkema

Innovatieve watergift boomteelt

Het optimaliseren van de groei van boomkwekerijgewassen door de juiste maatregel op het juiste moment. Dat kan op basis van het integreren van innovatieve, actuele meettechnieken op het gebied van bodem, waterbehoefte en gewasgroei.

Zo luidt het doel van project 'Boomkwekers aan de slag met duurzaam waterbeheer' waaraan elf boomkwekerijen deelnemen.

Zowel een goede bodemgesteldheid als watergift is essentieel in de boomteelt. Vanuit onderzoek en toeleveranciers komen nieuwe, innovatieve meettechnieken beschikbaar, waarmee de telers de groei kunnen optimaliseren.

Technieken combineren

Bodemscans, vochtsensoren, satellietopnames en gewasmeettechnieken. Elk geeft inzicht in een klein deel van het totale plaatje, maar bij enkelvoudig gebruik blijken deze niet te voldoen door de grote variatie in gewassen en ondergrond.

De doelstelling van dit project is om deze technieken slim te combineren, zodat juist meerwaarde ontstaat en de technieken rendabel worden.

Resultaten

Eind 2014 en in de loop van 2015 worden de eerste resultaten uit het project verwacht. Afhankelijk van de resultaten aan het einde van het project zetten de initiatiefnemers het project voort, een vervolgproject op of in het ideale geval uitrollen in de boomkwekerij.

Het project wordt begeleid door Projecten LTO Noord, PPO Boomkwekerij, Proeftuin Noordbroek, Cultus Agro Advies en Dacom.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
 • Woensdag
  13° / 8°
  85 %
Meer weer