Droom

Hoe kan een agrarisch ondernemer zijn droom vervullen als de bank nee zegt? Een hoogst actueel onderwerp nu ook het LEI constateert dat innovatie in de agrarische sector flink dreigt af te nemen omdat bedrijven niet aan financiering kunnen komen. Agrarische ondernemers investeren nog veel, maar krijgen ook steeds vaker van hun bank te horen dat de grens van hun kredietruimte is bereikt.
Tegelijkertijd ontstaan, mede onder invloed van de economische crisis, nieuwe en creatieve vormen van financiering, vaak met een maatschappelijke doelstelling. Denk aan kredietunies, crowdfunding en angel investors. Maar het is een voor de ondernemer ondoordringbaar woud van mogelijkheden en mengvormen, zeker ook nog eens in combinatie met de leningen en subsidies van de overheden en, in onze provincie, het LIOF.
Op initiatief van Knowhouse en in samenwerking met de LLTB en de provincie Limburg vond afgelopen week op Nyenrode Business University een uitermate boeiend symposium plaats over dit onderwerp. Belangrijkste conclusie: we gaan toe naar een grotere diversiteit aan financieringsproducten, waarin verschillende financieringsvormen met elkaar worden gecombineerd, zowel privaat als publiek.
Maar we mogen onze boeren en tuinders daar niet in laten verdrinken! De hamvraag is dus hoe we al die partijen zodanig kunnen laten samenwerken dat de innovatieve ondernemer uit alle denkbare financieringsopties een op maat gesneden aanbod krijgt voorgelegd. Het vereist een regierol, die de private instellingen niet gaan nemen omdat de bancaire adviseurs al moeite genoeg hebben hun eigen financieringsmodellen naar de regels toe te passen.
Samen met de provincie gaan wij daarom als LLTB die route verkennen, als een prioritair onderdeel van onze belangenbehartiging. Niet alleen in het belang van de boer. Want nergens anders dan in de agrarische sector zijn aan innovatie zoveel maatschappelijke belangen verbonden: voedselveiligheid, dierenwelzijn, milieu, gezondheid, landschap en natuur en niet te vergeten welvaart en vitaliteit van het platteland. Van úw droom als ondernemer moeten we daarom allemaal wakker liggen.

Elly Roebroek,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer