Dochtergroepen imponeren op NRM

De dochtergroepenpresentatie, vorige week vrijdag tijdens de NRM, toonde een groot aantal indrukwekkende koeien. Met name op het gebied van frames en uiers wisten de koeien te imponeren.

In totaal kwamen 23 groepen in de ring, waarvan drie sterke rasgroepen van MRIJ, Brown Swiss en Fleckvieh. Deze groepen lieten een goed beeld zien van wat de meerwaarde kan zijn voor de Nederlandse fokkerij.
De groep van Talentino kwam qua bouw hierbij in de buurt. Het zijn sterke, zware koeien met iets rechte benen. De eveneens boerenkoeien gevende Topspeed Kodak kreeg de handen van het publiek op elkaar. De iets minder uniforme groep bestond niet uit de grootste dochters, maar stijlvolle koeien met een droog beenwerk.
J&G Malando geeft ook koeien met een spiertje, zo was uit deze dochtergroep op te maken. Daarbij hebben deze dieren hoog aangehechte uiers en fraaie, hellende kruisen. De beenstand is wat recht. Newhouse Gofast toonde eveneens boerenkoeien met vast aangehechte, fraai beaderde uiers en een krachtige bovenbouw. HJR Windstar liet een wat minder uniforme groep ook sterke en degelijke koeien zien. De vooruiers kunnen wat vaster.
De sterk gebouwde dochters van R-E-W Seaver zijn melktypisch. De karaktervolle, zware vaarzen hebben iets royale uiers en goede benen. Ook zijn ze goed in balans.
De groep van Maple-Downs-I G W Atwood bestond uit echte showkoeien. Melktypische koeien met veel lengte, een spijkerhard beenwerk, een tikkeltje vlakke kruisen en vast aangehechte uier.

Hellende kruisen

Bij de groep van Lonar vallen juist de hellende kruisen als eerste op. Verder zijn de koeien wat balkerig en hebben vaste vooruiers en een krachtige bovenbouw en goed beenwerk.
De dochters van Atlantic zijn harde koeien met goede benen en vaste vooruiers. Fidelity toonde juist koeien met veel lengte en licht hellende kruisen. De uiers zijn fraai beaderd. De witte dames beschikken verder over een fraaie wigvorm, waarbij wel iets verloop in de groep zit.
De groep van Fever bestaat uit melktypische koeien met een droog beenwerk, een fraai kruis en een vaste uier. Ook de grote dochters van Legend beschikken over een fraaie wigvorm met veel lengte. Wel zijn de vast aangehechte uiers iets royaal.
Cricket toonde grote robuuste dochters, die beschikken over een vaste uier en een sterke bovenbouw, krachtige bene en een wijde voorspeenplaatsing.
Ook de wat oudere dochters van RH Norwin imponeerden op framegebied. Koeien met fraaie frames en goed beenwerk, dat een tikkeltje grof is. De uiers zijn vast aangehecht en fraai beaderd.
Van Midwolder Goldmar kwamen juist iets stijlvollere dochters in de ring, met wijde spenen en lange kruisen. Ze ogen wat smal in de voorhand.
Die wijde speenplaatsing was eveneens waarneembaar bij de groep van Vendairy Wonder. Dat zijn degelijke en goed ontwikkelde koeien met beste frames en goede, droge benen.
De stier Bookem toonde dochters met veel lengte en uiers die vast en voor lang zijn aangehecht. De kruisen zijn breed. Wel kunnen ze wat krachtiger in de bovenbouw.
De groep van Gansey’s Leonidas, geselecteerd uit elf dochters op negen bedrijven, blonk vooral uit in uniformiteit. KI Kampen toonde hier jeugdige vaarzen met hoog aangehechte achteruiers.
De grote dochters van Etaregge Booklyn beschikken over beste frames. Krachtpatsers. De nazaten van Aurora Jeroen waren juist niet extreem groot. Wel zijn dit melkkoeien met mooie frames en veel lengte in het kruis. De uiers zouden hoger kunnen worden aangehecht, iets wat bij de meeste dochtergroepen prima op orde was.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer