Coöperatie

Op 19 juni ben ik naar de oprichtingsvergadering van de Coöperatieve vereniging Biomeerwaarde Ei in Barneveld geweest. Deze coöperatie wil dat een groot aantal biologische kippenhouders zich hierbij aansluit en zodoende een sterk collectief vormt. Afgelopen jaar zijn de eierprijzen ook voor ons matig geweest, daarom is dit initiatief geboren. Men wil dan de eieren op een centrale plaats in Ede verzamelen, sorteren en verpakken.
Op de vergadering waren ongeveer vijftig pluimveehouders aanwezig. Uitleg kregen we van Wim Thomassen, Johan Verbeek en van Hans Fuchs (ZLTO), die de statuten en het reglement voor zijn rekening nam. Het was een zeer nuttige en leerzame vergadering en iedereen was er dan ook wel van doordrongen dat als dit initiatief nu mislukt, er geen tweede poging meer komt.
Met dit besef in het achterhoofd ben ik weer huiswaarts gereden. Op 1 januari 2015 wil de coöperatie starten en ze hopen erop dat voldoende pluimveehouders hier aan zullen meedoen. Nu zijn er ongeveer 1,3 miljoen bio-legkippen in Nederland en verwacht wordt dat ongeveer 30 tot 40 procent van de biologische pluimveehouders in de coöperatie stapt. Zelf heb ik toch nog wel twijfels, want alles staat of valt met de grootte van de club en of dat de pakstations dan ook nog onze eieren zullen afnemen. Tot 1 september 2014 kan iedereen zich inschrijven dus er is nog even tijd.
Zelf hebben we nu geen kippen, die zijn op 1 juni allemaal opgeladen en naar de slachterij gebracht. Nu zijn we bezig alles weer terug op te bouwen nadat we de boel zuiver hebben gespoten. We staan nu enkele weken langer leeg omdat de vraag naar onze eieren in de zomer altijd lager is. En omdat we op 1 augustus pas weer nieuwe kippen krijgen, hebben we wat meer tijd voor wat extra werkzaamheden.
Zo hebben we drie percelen van de uitloop omgeploegd, bekalkt (helpt goed tegen de wormeieren) en weer opnieuw ingezaaid met biologisch graszaad. En we hebben er enkele stroken biologische maïs gezaaid zodat de kippen vanaf de stal direct door de maïs verder de uitloop in kunnen. Een kip houdt nu eenmaal niet van open vlaktes. Op 1 augustus moet het voor de nieuwe kippen weer allemaal picobello in orde zijn. We starten zelfs met een nieuw ras: de Novogen.
Onze plaatselijke afdeling van ZLTO gaat maandelijks een column publiceren in het ‘groeiend Best’, een huis-aan-huisblad. Telkens met een reportage over een agrarisch bedrijf. Van kleinschalige familiebedrijven tot bijna industriële bedrijven, om zodoende de Bestse inwoners een betere inkijk te geven over het reilen en zeilen op onze bedrijven. Op deze manier willen we meer respect en begrip kweken voor onze collega’s die met hart en ziel hun dagelijkse kost verdienen.

Cor de Bresser,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer