Dijksma+geeft+niet+toe+met+vergroening
© Jos van Leeuwen

Dijksma geeft niet toe met vergroening

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) wil de invulling van de vergroening niet versoepelen. Ze gaat niet in op de aandrang van verschillende fracties, waaronder coalitiegenoot VVD.

Dat bleek vanavond, tijdens een Kamerdebat over de toepassing van het nieuwe GLB in Nederland. Daar vormden vooral de vergroeningsregels onderwerp van discussie.

Helma Lodders (VVD) verweet Dijksma dat ze een kop op de Europese regels zet en de boeren beperkt in hun ondernemerschap. Jaco Geurts (CDA) noemde het deels braak moeten leggen van grond 'een belediging van de voedselopgave waar de wereld voor staat.'

Vanggewassen

VVD, CDA, PVV, CU en SGP pleitten voor een royalere omgang met de mogelijkheid om vanggewassen mee te laten tellen in de vergroening. Ze vertegenwoordigen ongeveer de helft van de zetels in de Tweede Kamer.

Dijksma wil alleen kijken of vanggewassen die bijdragen aan de bestrijding van aaltjes, ook mee kunnen tellen. Ze is daarover in gesprek met de sector. Verder wil ze van geen concessies weten.

Extra prestaties

De staatsecretaris gaat er van uit dat voor de vergroeningspremie extra prestaties geleverd moeten worden door de boeren. 'Het gaat om de besteding van publieke middelen.' Ze noemt het 'niet verstandig' dat andere lidstaten soepeler omgaan met de mogelijkheden die Brussel biedt.

Nederland zet geen kop op de Europese regels, stelt Dijksma. 'Ik maak wel keuzes uit de mogelijkheden die Brussel biedt. Zodat we komen tot een werkbare en tegelijk ambitieuze invulling die bijdraagt aan de biodiversiteit.'

Donderdag moties

Donderdag kunnen de Kamerleden moties indienen om te pogen het beleid van de staatssecretaris toch bij te sturen. Daar wordt dan dezelfde avond nog, voordat het parlement op reces gaat, over gestemd.

.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer