Klaverklimaat: vergroen met rode klaver

Rode klaver is als vergroeningsgewas niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook voor de portemonnee van de boer. Dat stellen de deelnemers aan project Klaverklimaat.

Klaverklimaat%3A+vergroen+met+rode+klaver
© Nieuwe Oogst

In het project werken Agrifirm Feed, Barenbrug, maatschap Buijs, maatschap Grootkoerkamp en het Louis Bolk Instituut samen.

Ze promoten met steun van de regeling Demonstratieprojecten Schoon en Zuinig de voordelen van gras-rode-klaver-mengsels.

Bijen en vlinders

Klaverklimaat stelt dat rode klaver een prima gewas is voor hommels, honingbijen, vlinders en solitaire bijen. Rode klaver die in het voorjaar is gezaaid, biedt ook een beschermde plek voor broedende veldleeuweriken.

Praktijkervaring wijst uit dat met (vrijwel pure) rode klaver een opbrengst van 9 tot 11 ton ds per hectare haalbaar is. Het saldo van dit eiwitrijke veevoer komt na aftrek van inzaaikosten op 300 tot 500 euro per hectare, weet Klaverklimaat.

Alternatief

Daarmee biedt het gewas een aantrekkelijk alternatief voor akkerbouwers die de komende jaren moeten voldoen aan de vergroeningseisen van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer