Wat doet een kennisplatform?

Een kennisplatform geeft onafhankelijke voorlichting over een bepaald thema. Ook zoekt een platform naar oplossingen en stimuleert het onderzoeken.
Een goed voorbeeld is het Kennisplatform Elektromagnetische Velden, dat in 2007 is opgezet. LTO is ook betrokken bij dit project. Dit platform is in het leven geroepen om onafhankelijke voorlichting te geven over de mogelijke gezondheidseffecten van elektromagnetische straling voor planten, dieren en mensen. Denk aan straling door mobiele telefoons en antennes, DECT-telefoons, WIFI-apparatuur en andere bronnen.
Joost van der Ree is namens het RIVM betrokken geweest bij dit kennisplatform. Hij is vanuit het RIVM eveneens secretaris van het op te richten Kennisplatform Veehouderij en Humane Gezondheid.
‘In het Kennisplatform Elektromagnetische Velden hebben we gezien dat zo’n project heel goed werkt’, vertelt Van der Ree. ‘We hebben ook geleerd hoe je maatschappelijke organisaties erbij betrekt. We vragen het bedrijfsleven, de overheid en maatschappelijke organisaties welke zorgen en kwesties er in de samenleving spelen. Ook willen we weten op welke manier we de informatie vervolgens moeten communiceren. De partijen gaan dus ook samen om tafel.’ Op deze manier staan de individuele organisaties niet tegenover elkaar, maar naast elkaar. Daardoor ontstaat er wederzijds begrip.
Ook Heleen Prinsen ziet het Kennisplatform Elektromagnetische Velden als een goed voorbeeld. ‘Hier wordt bestaande wetenschappelijke informatie over stralingen en risico’s weergegeven in kennisberichten. De betrokken partijen in Nederland zien deze informatie als de juiste, gemeenschappelijk geaccepteerde informatiestroom.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer