Bijdrage lid FloraHolland kleiner

Niet de helft, maar een kwart van de liquiditeitsbijdrage van de ledenkwekers wordt gebruikt om de reorganisatie onder de naam Kompas bij bloemenveiling FloraHolland te financieren.

Joost van Winsen
Dat is de kern van het voorstel dat de directie van FloraHolland de algemene ledenvergadering (ALV) op 10 juli voorlegt. Het nieuwe plan houdt in dat leden minder hoeven af te dragen voor de reorganisatie bij de bloemenveiling.
In het oude voorstel dat op 5 juni door de leden werd verworpen tijdens de toen gehouden ALV, zou FloraHolland 21,9 miljoen euro van de liquiditeitsbijdrage van 2013 gebruiken. In het nieuwe plan is dat nog ongeveer 11 miljoen euro. Voor de verdere financiering van Kompas put de bloemenveiling uit de eigen reserves.
Volgens de directie van de bloemenveiling is een beroep doen op de liquiditeitsbijdrage een belangrijk en onmisbaar onderdeel van de financiële huishouding van de coöperatie FloraHolland en daarmee ook een belangrijk onderdeel van de kracht van het collectief.
FloraHolland houdt elk jaar 1 procent in op de omzet van alle bloemen en planten die de leden via de veiling verhandelen. In 2013 is dat een totale som van 43,8 miljoen euro. De bloemenveiling kan deze liquiditeitsbijdrage volgens de statuten benutten om de reorganisatie bij het bedrijf te financieren.
De directie van FloraHolland heeft zich bij het bedenken van het nieuwe plan laten leiden door een aantal uitgangspunten, zegt een woordvoerder van de bloemenveiling.
‘Ten eerste moet het nieuwe voorstel conform de statuten en de boekhoudregels zijn. De verliesdekking moet ook passen binnen de afspraken met de banken, zodat het vertrouwen in FloraHolland en de sector wordt geborgd. Ten slotte moet het besluit verantwoord zijn: voor de coöperatie en het collectief en tegelijk voor de individuele teler aanvaardbaar. Een negatief of erg omstreden besluit kan negatieve gevolgen voor de coöperatie hebben’, stelt de veilingleiding.
Doordat FloraHolland in het nieuwe voorstel meer uit de eigen reserves put, komen de financiële doelstellingen verder buiten bereik te liggen. De veiling streeft naar een solvabiliteit van 25 procent en een risicodragend vermogen dat minimaal 45 procent van het totale vermogen uitmaakt. De solvabiliteit zakt naar 21,4 procent en het risicodragend vermogen naar 44,4 procent.
Volgens de woordvoerder van FloraHolland gaat de directie in regiobijeenkomsten in binnen- en buitenland met leden in gesprek over het nieuwe plan. De leden beslissen daarover op 10 juli. Tijdens de ALV op 5 juni stemden 294 van de bijna 4.000 leden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer