Aantal melkkoeien stijgt harder dan verwacht

Het aantal melkkoeien groeit veel harder dan eerder werd aangenomen. Dat blijkt uit het Landbouw-Economisch Bericht (LEB) van LEI Wageningen UR.

Het Planbureau voor de Leefomgeving berekende eerder dat het aantal melkkoeien in 2023 ongeveer 9 procent zou stijgen ten opzicht van het aantal in 2011.

In de periode 2011-2013 nam het aantal melkkoeien al toe met 5,6 procent naar 1,53 miljoen melkkoeien. Daarmee is twee derde van de verwachte stijging dus al gerealiseerd.

Quotum

De onderzoekers van het LEI verwachten dat veel melkveehouders de beschikbare koeplaatsen binnen het bedrijf hebben opgevuld. Dat gebeurde vooruitlopend op de afschaffing van melkquotum in 2015.

Het is afwachten hoe de melkveestapel zich de komende jaren verder ontwikkelt. Veel zal afhangen van de grondprijzen en de mogelijkheden voor mestverwerking, stellen de onderzoekers.

Aantal melkveebedrijven

Het aantal melkveebedrijven daalde vorig jaar verder, waar het aantal melkkoeien steeg. Gemiddeld waren er in 2013 rond de negentig melkkoeien per bedrijf, tegen zo'n 65 in 2000.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer