Weidse Waarden zorgt voor perspectief

Kampen - Het project Weidse Waarden krijgt een half miljoen euro van provincie Overijssel. De provincie had dat bedrag al eerder toegezegd op voorwaarde dat alle doelen zouden worden gehaald. Dat is gelukt.

Jacomien VoorhorstWeidse Waarden is een project van pachtbedrijf de Stadserven in Kampen. Met het project wil het pachtbedrijf het Kampereiland duurzaam ontwikkelen. Dat moet gebeuren via de versterking van het economisch perspectief van de landbouwbedrijven op het Kampereiland. Provincie Overijssel toonde zich in 2010 bereid om als cofinancier een half miljoen euro in te brengen, mits de gestelde prestatiedoelen zouden worden gehaald.

Groeien

Boerenbedrijven op het Kampereiland kunnen minder snel groeien dan vergelijkbare bedrijven elders. Er is minder landbouwgrond beschikbaar voor uitbreiding, financieringsmogelijkheden zijn beperkt vanwege de pachtsituatie én het gebied maakt deel uit van het Nationaal Landschap IJsseldelta. Vanwege deze beperkingen inspireert en ondersteunt Weidse Waarden ondernemende initiatieven van pachters en andere bewoners op Kampereiland.
Met provincie Overijssel maakte de Stadserven prestatieafspraken over duurzame innovatie, maatschappelijk verantwoord ondernemen en verbreding van bedrijfsactiviteiten.
Daarnaast was het de bedoeling dat agrarische ondernemers zich zouden richten op versterking van het karakteristieke landschap en op biodiversiteit.

Initiatieven

Het wensenlijstje leidde tot veel verschillende initiatieven. Maar liefst 32 bedrijven gingen aan de slag met duurzame innovatie, onder andere via zonnepanelen, het sluiten van mineralenkringlopen, een volledig beweidingssysteem, kringlooplandbouw en een luchtwasser.
Ook verbreding bleek een succesvolle manier voor boeren om hun bedrijf te versterken. Zo ontstonden er vier zorgboerderijen en een jeugd- en kinderopvang. Enkele bedrijven ontwikkelden streekproducten zoals de Campereilander Kaas en de zuivel van Erf-1. Ze maken deel uit van het via Weidse Waarden ontwikkelde streekmerk (H)eerlijk IJsseldelta.

Biodiversiteit

Op het gebied van landschapsbeheer en biodiversiteit zijn pachters aan de slag gegaan met extensiever slotenonderhoud en er is een praktijkteam gestart dat zich richt op het stimuleren van het natuurlijke bodemleven.
Ondernemers die plannen hebben voor nieuwbouw of verbouw kunnen verder een beroep doen op gemeenteambtenaren die bij de vergunningaanvraag actief meedenken hoe deze plannen landschappelijk goed zijn in te passen.
Hanneke Merkus van de Stadserven noemt de subsidie van provincie Overijssel een steun in de rug. ‘Dat geldt voor de ondernemers in het gebied, die zelf initiatieven hebben genomen maar ook voor de samenwerking tussen de Stadserven, pachters en andere organisaties.’
Zelf stak de Stadserven een miljoen euro in het project en ook de ondernemers zelf investeerden.
Het project Weidse Waarden van de Stadserven loopt nog tot eind 2014. Enkele activiteiten, zoals de studiegroepen kringlooplandbouw, gaan langer door.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer