Pootgoedprijs HZPC 33,42 euro

HZPC betaalt zijn pootgoedtelers in de Nederlandse pool 33,42 euro per 100 kilo voor pootaardappelen van oogst 2013, bijna de hoogst uitbetaalde prijs ooit.

Joost van WinsenDat heeft de coöperatie eind vorige week bekendgemaakt. De definitieve uitbetalingsprijs ligt iets boven de prognoseprijs van 33 euro die HZPC eind februari naar buiten bracht.
De uiteindelijke prijs is de op één na hoogste die HZPC ooit heeft uitbetaald. In 2007 was de prijs 36,38 euro. ‘In dat jaar hebben we het ook hoogste percentage als pootgoed verkocht, alhoewel de hectareopbrengsten toen lager waren dan bij oogst 2013’, zegt Gerard Backx, directeur van HZPC.
Vorig jaar kwam de uitbetalingsprijs uit op 29,54 euro per 100 kilo.
De gemiddelde uitbetalingsprijs geldt voor de klassen S tot en met A. Daarnaast ontvangen de telers vergoedingen voor het opslaan en voor het opzakken van de aardappelen die in de prijs buiten beschouwing zijn gelaten.

Tendens

De middenprijs over alle rassen komt voor de potermaat van klasse E uit op 33,01 euro per 100 kilo. De doorsneeprijs over alle klassen is hoger, omdat er meer aardappelen in hogere klassen worden geteeld en afgeleverd. Volgens Backx is het een tendens dat de leden aardappelen telen met kortere veldgeneraties. ‘HZPC stimuleert dit ook’, zegt de directeur.
De coöperatie is er in het verkoopjaar 2013-2014 in geslaagd om een hoog percentage van de totale oogst als pootaardappelen te verkopen, hoewel oogst 2013 werd gekenmerkt door relatief veel bovenmaats pootgoed. Backx: ‘Het lag enkele procenten boven het niveau van de afgelopen jaren.’
In de afgelopen periode heeft HZPC ook prijzen gepubliceerd voor de buitenlandse telers. Voor hen gelden andere regels dan in Nederland. ‘In Frankrijk ligt de prijs op een vergelijkbaar niveau als in Nederland’, zegt Backx. De prijzen in Duitsland en Groot-Brittannië, waar HZPC veel met contracten werkt, verschillen per teler. HZPC is actief in tien landen. Zo’n 800 pootgoedtelers leveren aan het coöperatieve handelshuis.
In de geschiedenis van HZPC leverde alleen oogst 2010 een hogere financiële hectareopbrengst, zegt Backx.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer