Minder middel nodig met gps-rijenspuit

Akkerbouwer en loonwerker Hendrik Luth uit Wedde heeft een rijenspuit laten bouwen met een werkbreedte van 12 meter en gps-besturing. In combinatie met mechanische grondbewerking in de rij levert het een besparing op van 20 procent aan onkruidbestrijdingsmiddel.

Han ReindsenDe rijenspuit bewerkt 24 rijen bieten in één keer. Daarbij is een rijsnelheid mogelijk van 9 à 10 kilometer per uur. ‘Bij mooie percelen haal ik een capaciteit van 5 hectare per uur. Bij meer routine moet 6 à 7 hectare per uur mogelijk zijn, gelijk aan de capaciteit van veel veldspuiten’, zegt Luth.
De ervaring van de loonwerker is dat Veenkoloniale akkerbouwers in bieten veelal vijf keer per seizoen een bespuiting tegen onkruid uitvoeren. ‘Door bij de laatste twee bespuitingen de rijenspuit te gebruiken, is op jaarbasis in bieten zeker 20 procent middel te besparen. In de rij kun je schoffelen, frezen of aanaarden.’
Voordeel van de machine is dat het onkruid in een later groeistadium van de bieten toch goed te bereiken is met onkruidbestrijdingsmiddel. ‘De doppen zitten vlak boven de grond en spuiten bijna horizontaal. Dat geeft een beter effect dan bij volvelds spuiten. Het resultaat is een schoner gewas’, vindt Luth.
Zonder gebruik van gps kan de ondernemer werken met een werkbreedte van 6 of 12 meter. Met gps zijn vier secties aan te sturen met een werkbreedte van elk 3 meter. Het middel zit in een tank van een gedragen veldspuit achter op de trekker.

Vooruitgang stopt

‘Het doel was om een rijenspuit te ontwikkelen met dezelfde techniek als een moderne veldspuit. Zo blijft er animo om dit soort machines te gebruiken’, zegt Luth.
Machinefabrikanten hebben volgens de akkerbouwer minder aandacht voor het ontwikkelen van dit soort kleinere machines. ‘Voor wat betreft de ontwikkeling van rijenspuiten zijn ze in slaap gevallen. Daardoor stopt de technische vooruitgang van dit soort machines.’
De ontwikkeling van de rijenspuit is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van 30.000 euro van provincie Groningen. De provincie hecht grote waarde aan verduurzaming van de landbouw. Ook het ministerie van Economische Zaken steunt de ontwikkeling van de rijenspuit.
Luth heeft het hoofdframe laten bouwen door spuitfabrikant CHD. Het frame is aan beide kanten in drie delen opklapbaar. ‘Het frame is stabieler dan de twaalfrijige rijenspuit die ik had.’ Mechanisatiebedrijf MCV in Valthermond is verantwoordelijk voor de automatisering en de gps van Trimble.
De Groninger heeft de afgelopen twee tot drie weken naar tevredenheid proefgedraaid met de rijenspuit. Loonbedrijf Feunekes Schoenmaker Agri, waarvan Luth mede-eigenaar is, gaat met de spuit bij zijn klanten aan de slag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer