Ionisatie tegen geuroverlast co-vergisters

De geuren die vrijkomen bij co-vergisting zorgen bij omwonenden voor onrust en commotie. De biogassector kan deze klachten niet naast zich neerleggen. De nieuwe techniek van ionisatie kan mogelijk een oplossing bieden.
Ionisatie maakt gebruik van geladen zuurstofionen die geurdeeltjes afbreken in hun oorspronkelijke componenten. De techniek wordt gebruikt in onder andere luchthavens, hotels, casino’s en musea. Het bestrijdt de geur bij de bron en vraagt weinig energie.
De techniek is door het bedrijf Colt met succes toegepast bij de nieuwe biodieselfabriek Simadan in Amsterdam. ‘In de hal met organisch afval ruik je vreemd genoeg niets. Een rare gewaarwording. Alsof je in een bos loopt’, zegt Stefan van der Velden van Colt.
Of ionisatie bij vergisters een rol kan spelen, is nog de vraag. De geladen zuurstofionen hebben een bepaalde verblijftijd nodig om hun werk te doen. Dat vraagt overdekte of gesloten ruimtes. Bij vergisters ligt het geurprobleem voor een belangrijk deel bij de opslag van de biomassa op het erf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer