135+aanmeldingen+oudste+familiebedrijf
© Vaarhorst

135 aanmeldingen oudste familiebedrijf

In totaal 135 boeren hebben zich aangemeld in de race voor de titel 'oudste agrarische familiebedrijf'. Hogeschool Windesheim, LTO Noord, Rabobank, NAJK en Flynth riepen in april boeren op zich voor 1 juni aan te melden.

De voorwaarde was dat deze ondernemers een bedrijf hebben dat al generaties lang door hun familie wordt gerund. Aanmeldingen voor het 'oudste agrarische familiebedrijf' komen uit alle regio's van Nederland.

'Het is nu tijd voor de volgende stap', zegt Ilse Matser. Zij is als lector familiebedrijven van Hogeschool Windesheim nauw betrokken bij het onderzoek naar het oudste familiebedrijf.

'We zijn blij met het aantal aanmeldingen en verheugd over de kwaliteit van de aanmeldingen. Er zijn echt heel oude bedrijven met een mooie historie bij. De trots op het familiebedrijf springt er nu al uit.'

Selectie

Op basis van de gegevens die de 135 families hebben aangeleverd, worden de dertig oudste bedrijven geselecteerd. Rond 10 juli krijgen deze bericht. Daarna start het nadere onderzoek waarbij gezocht wordt naar 'harde' bewijsvoering voor de leeftijd van het bedrijf.

'Dat doen we samen met de families', vertelt projectleider Hanneke Meester. Zij neemt namens LTO Noord deel aan de selectiecommissie. 'We zullen de families uitgebreid bevragen en op zoek gaan naar bewijslasten. Samen spitten in oude archieven; een mooie bezigheid waarop ik me verheug.'

Check

In een later stadium vindt er een check plaats door een universiteit. Op basis van alle bevindingen wordt er vervolgens een Top 10 samengesteld. Tijdens het jaarcongres van NAJK op 20 november maken de vijf partners het oudste familiebedrijf bekend.

Van een aantal oudste agrarische bedrijven worden portretten gemaakt. Die worden opgenomen in de rapportage over het onderzoek naar gezinsbedrijven in land- en tuinbouw, dat dit jaar wordt gehouden door Hogeschool Windesheim in samenwerking met het LEI.

Dit onderzoek richt zich op de positie en de inzet van de gezinsleden en wat daarin is veranderd in de afgelopen dertig jaar.

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer