Varkenshouderij op de kaart gezet

Laagdrempelig en informatief, dat typeerde de Innovative Pig Production Tour die half mei werd georganiseerd door BVLJ en NVLJ.
Zo’n 25 Europese collega’s namen deel aan het weekendprogramma en maakten kennis met de Nederlands-Belgische varkenshouderij.
Het grootste deel van de meerdaagse excursie speelde zich af in het hart van de Nederlandse varkenshouderij: Limburg en Brabant.
Zaterdag 17 mei ontvingen organisatoren Hans en Connie Siemes, Jef Verhaeren en Jacqueline Wijbenga 25 collega’s uit binnen- en buitenland in Arcen, voor dat weekend het episch centrum van de Innovative Pig Production Tour.
Collega’s uit Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, België en Oostenrijk reisden naar Nederland om - in het gezelschap van enkele Nederlands vakgenoten - kennis te maken met de moderne varkenshouderij.

Varkens

De varkenssector werd belicht vanuit verschillende invalshoeken: genetica, stalsystemen, gezondheid en relatie met de consument. In een debat over de Nederlands/Belgische varkenshouderij in Europees perspectief werden ook de onderwerpen gezondheid, marktontwikkeling en toekomstperspectief voor het voetlicht gebracht.
De internationale journalisten werden met veel enthousiasme en openheid ontvangen door de verschillende ondernemers.
Allen toonden zich bereid een extra stap te zetten om de onderneming klaar te maken voor de toekomst met acceptatie van de samenleving.
Daarbij zetten alleen in op een informatieve dialoog. ‘Ik hoef de mensen niet te overtuigen van mijn standpunt, maar wil wel graag dat ze weten wat we doen en waarom. Respect voor elkaars mening, dat is wat ik daarmee wil bereiken’, aldus Elly Michiels, varkenshoudster in Melderslo.

Voer

Voordat het gezelschap zich verplaatste naar Utrecht voor een bezoek aan VIV Europe, werd een bezoek gebracht aan het Feed Design Lab en de voerfabrieken van Agrifirm/Bonda in Veghel. Het FDL, dat op 4 april de deuren opende, is bedoeld voor open innovatie, vanuit de gedachte dat je samen sneller verder komt dan alleen.
Het concept wordt gesteund door de breedte van het diervoederbedrijfsleven. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met HAS Hogeschool in Den Bosch.
Jan Kamphof (commercieel directeur bij Agrifirm) ging in Veghel in op de visie die het voerbedrijf heeft op de ontwikkeling van de varkenshouderij in het kerngebied. ‘De toekomst van de varkenshouderij zit in deze regio vooral in de kennisintensieve houderij. Daarin zit onze expertise’, aldus Kamphof. Die vaststelling betekent volgens hem dat het aantal houderijen en dus dieren op termijn zal afnemen. ‘Maar voor de technologiegedreven onderdelen van de sector is er zeker toekomst.’

Sponsoren

De deelnameprijs voor de IPPT was slechts 175 euro per persoon.
Dit lage tarief was mogelijk dankzij de verschillende sponsoren die bereid waren een bijdrage te leveren aan het programma: Topigs, Agrifirm/Bonda, VLAM, Feed Design Lab, Nevedi en Bemefa, DSM en de organisatie VIV Europe.
BVLJ, NVLJ en ENAJ kijken terug op een geslaagd evenement dat de varkenshouderij in onze regio goed op de kaart heeft gezet.
Collega’s uit de diverse landen verbaasden zich over de verschillen in aanpak met de houderij in eigen land. De eerste artikelen op basis van het excursieprogramma zijn inmiddels verschenen in de (inter)nationale pers.

Jacqueline Wijbenga

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer