Meer water voor ‘droog zand’

Eindhoven - Vijf waterschappen, twee drinkwaterbedrijven, Rijkswaterstaat, ZLTO, LLTB en negen andere terreinbeheerders en milieuorganisaties hebben donderdag getekend voor een betere watervoorziening voor de hoge zandgronden in Zuidoost-Nederland.

Douwe KortingMet de handtekeningen brengen de negentien organisaties het Deltaplan Hoge Zandgronden een stap verder richting uitvoering.
Belangrijkste doel van dat plan is om met kleine en grote ingrepen in de regio de zoetwatervoorziening voor de toekomst te borgen. Zo wordt de Noordervaart tussen Nederweert en Beringe uitgebaggerd en verdiept. Daarmee moet de wateraanvoer naar droge Limburgse en Oost-Brabantse landbouwgronden erop vooruitgaan. Verder wordt het beschikbare (grond)water beter vastgehouden, water bespaard of juist slimmer gebruikt.

Mijlpaal

Lambert Verheijen, dijkgraaf van waterschap Aa en Maas en voorzitter van de Stuurgroep Deltaplan Hoge Zandgronden, sprak donderdag van een ‘cruciale mijlpaal’. ‘Met deze gezamenlijke verklaring onderstrepen we onze gezamenlijke strategie voor een klimaatbestendige watervoorziening. Voldoende water is hier essentieel voor het toekomstperspectief van de landbouw en industrie.’
Jan Veltmans tekende namens LLTB en deed dat met een goed gevoel. ‘De land- en tuinbouw is afhankelijk van voldoende goed water. Wij vinden het belangrijk om ook op termijn over voldoende water te kunnen beschikken. De Nederlandse land- en tuinbouw kan zijn internationale positie versterken door tijdig in te spelen op de te verwachten klimaatverandering.’
Zijn ZLTO-collega-bestuurder Kees Coppens is het met Veltmans eens. Hij benadrukt dat de landbouw hiermee de vruchten plukt van een jarenlange goede samenwerking met de waterbeheerders.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer