Zes+verdachten+antibioticahandel+vrijuit
© Focusgroningen.nl

Zes verdachten antibioticahandel vrijuit

Het Openbaar Ministerie (OM) mag zes mannen uit Groningen en Overijssel die worden verdacht van illegale handel met antibiotica in de pluimveesector, niet langer vervolgen.

Dat heeft de rechtbank in Groningen gisteren bepaald. De verdachten gaan vrijuit vanwege een vormfout.

De officier van justitie heeft de belangrijkste getuige, de chef van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE), beïnvloed door de getuigenverklaring tijdens het onderzoek door te nemen en af te stemmen.

Andere informanten

Die vormfout was volgens de rechter wel te repareren geweest als er andere informanten van de Criminele Inlichtingen Eenheid hadden kunnen worden gehoord. Maar het OM denkt dat deze informanten gevaar lopen als hun identiteit bekend wordt.

Het OM gaat tegen de beslissing van de rechtbank in beroep. Justitie heeft vier jaar aan de zaak van de illegale antibioticahandel gewerkt.

3,5 ton illegale antibiotica

In maart 2011 werden bij zes pluimveehouderijen en zes woningen in Groningen en Overijssel invallen gedaan. Daarbij werd 3,5 ton illegale antibiotica gevonden. Er werd beslag gelegd op woningen, auto's en bankrekeningen van de verdachten.

De hoofdverdachte leverde de antibiotica aan tussenhandelaren en pluimveehouders die het weer doorverkochten aan 24 boeren in Noord-Nederland en Duitsland.

Volksgezondheid

Het OM tilde zwaar aan deze zaak omdat de verdachten door het gebruik van illegale antibiotica de volksgezondheid in gevaar zouden hebben gebracht.

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer