Prijs voor boeren-innovaties

Een wegwerp onderkruip en een automatische klauwenspray voor zeugen ontvangen dit jaar een prestigeprijs van 2.500 euro. Dat maakte het Innovatiefonds Farmers for Farmers vandaag bekend.

Prijs+voor+boeren%2Dinnovaties
© ForFarmers

De jury moedigt daarnaast de bedenkers van een aangepaste kalvertaxi en een emmerwasrek aan om creatief te blijven denken. Zij ontvangen allebei een aanmoedigingsprijs van 1.000 euro.

Wegwerp onderkruip

Meer dan een rol plastic folie is de wegwerp onderkruip van Gerwin Groot Wassink uit Beltrum (Gld) eigenlijk niet. 'Eenvoudig en tegen lage kosten te realiseren, maar zeer doeltreffend', oordeelt de jury.

Door een stuk folie over speciaal gemonteerde houdertjes over de gehele lengte van de hokafscheiding te monteren, is de hokafscheiding binnen een mum van tijd gereed. Na elke ronde wordt het folie opgeruimd, de onderkruip belemmert de varkenshouder niet tijdens het reinigen van de afdeling.

'Deze werkwijze is vooral gemakkelijk bij een dwarsopstelling van de kraamhokken. Bij een andere opstelling is het wat meer werk, mogelijk kan hier nog over nagedacht worden', oordeelt jurylid Daan Somers, voormalig bedrijfsleider bij VIC Sterksel.

Automatische hoevenspray

Sinds dragende zeugen in groepen gehuisvest worden, vergen zeugenklauwen extra aandacht. Vanwege kroonrandontsteking bij zijn zeugen ontwikkelde varkenshouder Henri Peters uit het Limburgse Leunen een automatische hoevenspray. Deze integreerde hij in zijn voerstations.

Als het poortje van het separatiestation opengaat, komt er een impuls, waardoor één seconde lang vloeistof gesprayd wordt. De vloeistof wordt op de onderpoten en hoeven van de zeugen gesprayd.

Op dit moment werkt de varkenshouder met ontsmettingsmiddel. Hij moet nog uitproberen welk middel het beste werkt.

Aangepaste kalvertaxi

Twee kokerprofielen bovenop de kooi van een ‘kalvertaxi’ maken het verplaatsen van kalveren nog gemakkelijker. Jan Brummelhuis uit het Gelderse Laren bedacht deze innovatie, waardoor de kooi met een shovel verplaatst kan worden tot ín het hok.

Doordat het kokerprofiel bovenop is gelast, kan de kooi over het hok heen getakeld worden. Aan weerszijden van de kooi zijn deuren gemonteerd en op de vloer ligt traanplaat tegen uitglijden.

Emmerwasrek

Om het reinigen van de biestemmers van de melkrobot te vergemakkelijken, ontwierp Robbert Haijtink uit Laren (Gld) een emmerwasrek. Dit rek bestaat uit sproeiers die de emmers automatisch reinigen als ze erop hangen.

'We juichen het hygiëne-denken in de melkveehouderij toe en vinden het een eenvoudige, slimme toepassing', aldus jurylid Robert Bodde, chef redactie bij Boerderij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer