Tevredenheid over einde bodemrichtlijn

LTO Nederland is blij dat de Europese Commissie het plan voor een EU-bodemrichtlijn heeft ingetrokken.

Tevredenheid+over+einde+bodemrichtlijn
© Nieuwe Oogst

'Dit hebben we kunnen bereiken door als landbouw samen op te trekken met het Europees Parlement', zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Vorige week maakte de commissie bekend dat geen verdere pogingen worden ondernomen om tot een richtlijn te komen voor bescherming van de bodemkwaliteit. Er zijn meer nadelen aan verbonden dan voordelen, aldus de commissie.

Geen behoefte

‘Een prima besluit, want de boeren en tuinders zouden worden opgezadeld met een hoop extra bureacratie. Daar hebben we geen enkele behoefte aan’, reageert Maat.

Hij wijst er op dat agrariërs heel zorgvuldig omgaan met grond, hun belangrijkste productiefactor. Bovendien zijn er al allerlei voorschriften die de bodemkwaliteit beschermen.

De Europese boerenkoepel Copa, waarvan Maat voorzitter is, heeft zich steeds verzet tegen het instellen van een bodemrichtlijn. Daarbij is steun gezocht bij het Europees Parlement. De gezamenlijke inzet heeft er volgens Maat toe geleid dat de Europese Commissie haar pogingen opgeeft.

Dynamisch milieubeleid

LTO heeft nu, samen met Copa, de Europese nitraatrichtlijn hoog op de agenda staan. ‘We moeten af van verouderde milieuregels als deze nitraatrichtlijn. Het is tijd dat Brussel kiest voor een dynamisch milieubeleid dat innovatie aanjaagt. We zullen er veel energie op zetten om te zorgen dat het zover komt.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer