Actieplan Stalbranden succesvol

Het Actieplan Stalbranden, in 2012 onder meer ondertekend door LTO Nederland en Dierenbescherming werpt zijn vruchten af.

Actieplan+Stalbranden+succesvol
© Zlto nl

Nieuwe regels en maatregelen zorgen ervoor dat dieren beter beschermd zijn tegen brand. Zo zijn de brandveiligheidseisen voor stallen sinds april 2014 strenger en zijn veehouders zich meer bewust van brandrisico’s.

LTO-bestuurder Herman van Ham, voorzitter van de stuurgroep 'Actieplan Stalbranden', roemt de inzet van de betrokken partijen. 'Alle maatregelen hebben tot een beter bewustzijn bij boeren geleid. Boeren houden bewust rekening met brandgevaar, zeker in het geval van nieuwbouw van stallen.'

Maatlat Duurzame Veehouderij

Een belangrijk resultaat is de aanpassing van het Bouwbesluit. Sinds 1 april 2014 is een aparte subcategorie opgenomen voor het bedrijfsmatig houden van dieren, met strengere eisen. Ook is brandveiligheid een verplichte keuze binnen de Maatlat Duurzame Veehouderij.

Verder werken partijen hard aan een hogere bewustzijn van veehouders voor het risico op brand Daarvoor organiseren zij themabijeenkomsten, verstrekken zij extra informatie via nieuwsbrieven en zijn praktijknetwerken van veehouders over brandveiligheid opgeschaald.

Keuring elektriciteit

Daarnaast stimuleren of verplichten diverse verzekeraars periodieke keuring van de elektriciteitsinstallatie van stallen, want kortsluiting is de meest voorkomende oorzaak van stalbranden. De resultaten van het Actieplan Stalbranden zijn vandaag gepresenteerd tijdens een persbijeenkomst in Werkhoven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer