Meiregen overvalt akkerbouwers Noorden

Veel Noordelijke akkerbouwers zijn overvallen door de vele regen die dit weekend viel. Boeren in Midden-Drenthe gaan er vanuit dat ze delen van hun aardappelpercelen moeten overpoten.

Meiregen+overvalt+akkerbouwers+Noorden
© NVT

De vraag is echter of er voldoende geschikt pootgoed aanwezig is en tegen welke prijs. Dat blijkt uit een ronde langs boeren rond Schoonoord. Vanaf 7 mei tot nu viel daar zo'n 80 millimeter regen.

'Het heeft te hard geregend, waardoor de aardappelen zijn gaan rotten. De ruggen zijn helemaal weg', geeft Willem Homan uit Espel aan die land heeft aan de Achterweg in Odoornerveen.

Vandaag laat hij zijn percelen controleren door verzekeringsmaatschappij Agriver.

Zandgrond

Een andere zetmeelaardappelteler spreekt van stikkende aardappelen. 'We zijn verrast door de heftigheid van de buien. Dat hebben we hier op de zandgrond nog nooit zo gehad. Normaal gesproken is het goed ontwaterde grond.'

Ook in Noord-Groningen en Flevoland hadden akkerbouwers te kampen met flinke wateroverlast. 'Zal rijst verbouwen nog een optie zijn', twittert Pieter Noordam uit Borgsweer met foto van het vele water tussen de aardappelruggen.

Voor Homan is het mooie van het voorjaar eraf. 'Het is altijd prachtig om de ontwikkeling van de gewassen te zien. Het is heel erg jammer dat door dit idiote weer die ontwikkeling de kop in wordt gedrukt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer