'Digitale overheid nog niet klaar in 2017'

Het is niet waarschijnlijk dat burgers in 2017 alle diensten van de rijksoverheid digitaal kunnen afnemen. Deze wens van de overheid is 'ambitieus en erg optimistisch in de tijd'.

%27Digitale+overheid+nog+niet+klaar+in+2017%27
© Foto: Nieuwe Oogst

Dat vindt Lineke Sneller, hoogleraar Toegevoegde waarde van IT bij Nyenrode Business Universiteit. Ze sprak vandaag met de tijdelijke commissie ICT van de Tweede Kamer, als eerste in een nieuwe reeks hoorzittingen.

Volgens haar is het wel realistisch dat over drie jaar concrete stappen in dit project zijn gezet. Maar de oude manieren van dienstverlening kunnen dan nog niet worden stopgezet.

Elektronisch kanaal

Volgens Sneller is het bij technische wijzigingen belangrijk dat de overheid het vertrouwen van burgers wint en 'verleidt naar het elektronische kanaal'.

Gebeurt dat niet, dan roept zo'n proces weerstand op en willen mensen bijvoorbeeld ook nog steeds brieven blijven ontvangen.

Winst

Sneller haalde onderzoek aan onder 65.000 mensen van wie 95 procent aangaf ook nog met mensen zaken te willen blijven doen. De winst van de automatisering vervaagt dan.

Daarnaast maakt Sneller zich zorgen over het gebrek aan IT-kennis in Nederland en bij de overheid. 'Er bestaat wel een groot technisch optimisme over wat allemaal kan. Dat is op zich goed, maar men wil het vaak te snel.'

De ICT-Kamercommissie onderzoekt waarom het vaak mis gaat bij automatiseringsprojecten van de overheid.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer