Snel internet nodig op Limburgs platteland

CDA Limburg is van mening dat snel internet verworden is tot een voorziening, vergelijkbaar met riolering, elektriciteit en stromend water. 'Witte vlekken' op het platteland moeten zo snel mogelijk digitaal worden ontsloten.

Snel+internet+nodig+op+Limburgs+platteland
© TIK vzw

De partij wil dat het college van Gedeputeerde Staten in kaart brengt hoeveel initiatieven er in Limburg zijn gericht op de aanleg van snel internet. 'Dat is momenteel niet of nauwelijks voor handen in de buitengebieden', stelt Statenlid John Verhoijsen.

Ruim twee derde van de (boeren)bedrijven in het buitengebied, ervaart wekelijks problemen als gevolg van traag internet. Ruim 90 procent van de boerenbedrijven met internet hebben een ADSL-verbinding.

Downloadsnelheid

Met de snelste varianten hiervan is per seconde 24 Mbps aan gegevens binnen te halen. Dat is echter de theorie. De praktijk is anders, volgens het CDA. Hoe verder een aansluiting van een wijkcentrale zit, hoe meer de downloadsnelheid afneemt.

Na vier kilometer houdt de ondersteuning van de meeste providers op terwijl van de beoogde 24 Mbps nog maar krap twee Mbps over is.

Internet en bedrijfsvoering

Boeren hebben, net als heel veel ondernemers, snel internet nodig voor een gezonde bedrijfsvoering, benadrukt Verhoijsen. 'Dagelijks ervaren zij nu de problemen van het gebrek aan een goede en vlotte verbinding.'

De overheid vraagt om gegevens digitaal aan te leveren, managementprogramma’s dienen te worden geüpdate en afnemers willen via internet in verbinding staan met producenten.

Initiatieven

CDA Limburg is voorstander van initiatieven geïnitieerd van onderop, door bewoners en gemeenten. 'Commerciële partijen willen graag een stad bekabelen, maar in het buitengebied hebben ze geen zin', zegt Statenlid Hubert Mackus.

'In verschillende gemeenten zijn er al initiatieven die worden opgepakt. De opgedane ervaring en ‘best practices’ in die gemeenten kunnen worden gebruikt om snel internet mogelijk te maken in de gehele provincie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer