Bevolkingsonderzoek naar risico's middelen

Mensen die in de buurt van bollenvelden, fruitboomgaarden en andere landbouwgronden wonen, kunnen volgend jaar een oproep voor een bevolkingsonderzoek tegemoetzien.

Bevolkingsonderzoek+naar+risico%27s+middelen
© I en M

Het kabinet wil erachter komen of zij mogelijk gezondheidsrisico's lopen door de middelen die in die gebieden worden gebruikt om de gewassen te beschermen.

Het onderzoek, dat naar verwachting enkele miljoenen euro's kost, wordt in 2015 en 2016 verricht. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd.

Gezondheidsraad

Het kabinet neemt daarmee een advies over van de Gezondheidsraad, die het nut van een bevolkingsonderzoek had onderzocht.

Onderzoeken in het buitenland leverden aanwijzingen op dat omwonenden van landbouwpercelen gezondheidsrisico's kunnen lopen. Ze klagen geregeld over misselijkheid of irritaties van huid, ogen of luchtwegen.

Omwonenden

Volgens de raad moet het onderzoek zich richten op boeren en hun gezinsleden en op omwonenden en moet daarbij vooral worden gekeken naar vrouwen in de vruchtbare leeftijd en jonge kinderen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal het onderzoek leiden en daarbij samenwerken met andere onderzoeksinstellingen en gemeentelijke gezondheidsdiensten. Er komt dit jaar eerst een proef.

Blootstelling

Ondertussen neemt het kabinet maatregelen om de blootstelling van omwonenden aan pesticiden te verminderen. Zo wordt de toelatingsprocedure voor deze middelen aangepast.

Voortaan worden daarin ook de risico's voor alle omwonenden beoordeeld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat bovendien strenger controleren op het gebruik van de middelen.

ANP

· Klik voor complete Kamerbrief op bijgesloten pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer