ZLTO wil betrouwbare geurberekening

'Wij zijn er ook bij gebaat als er voor de berekening van geurhinder een methodiek komt die betrouwbaar is en door alle betrokkenen wordt geaccepteerd', verklaart Peter Brouwers, ZLTO-portefeuillehouder Milieu.

ZLTO+wil+betrouwbare+geurberekening
© Jos Thelosen

Brouwers reageert daarmee op het nieuws dat de gehanteerde methodiek voor het berekenen van geuruitstoot niet toereikend zou zijn.

Provincie Noord-Brabant ontdekte onlangs fouten in het wettelijk voorgeschreven model dat wordt gebruikt voor geurberekeningen voor vergunningen aan veehouderijen. Daardoor zijn milieuvergunningen ten onrechte verleend en geweigerd.

Rekenmodel

De fouten worden veroorzaakt door het gebruik van een vereenvoudigd rekenmodel in plaats van een uitgebreider maar ingewikkelder systeem.

De portefeuillehouder noemt de huidige situatie niet wenselijk: 'Een veehouder wil weten waar hij aan toe is en niet met de onzekerheid leven dat zijn vergunning misschien wel niet helemaal op de juiste normen is gebaseerd.'

Methode

'Maar laten we ook niet te snel roepen dat het allemaal anders moet. Deze methode van geurberekening wordt al sinds 2007 gebruikt', stelt Brouwers.

'Een rapport van een ingenieursbureau is aanleiding voor evaluatie, maar nog niet per se voor grote aanpassingen. Dat zal later blijken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer