Cumela niet blij met aanpassing derogatie

Frusterend, zo betitelt algemeen directeur Hannie Zweverink van Cumela Nederland de aanpassing van de regels rond derogatie in het lopende jaar: 'Van ondernemers mag je nu niet verwachten dat ze hun bemestingsplan en werkzaamheden zomaar weer omgooien', stelt ze.

Cumela+niet+blij+met+aanpassing+derogatie
© Nieuwe Oogst

Voor loonwerkers die geïnvesteerd hebben in apparatuur om vloeibare fosfaatkunstmest of kunstmest in korrelvorm toe te dienen tijdens het zaaien in de rij is het extra zuur dat deze machines niet meer gebruikt kunnen worden bij klanten die deelnemen aan de derogatie de komende jaren. 'Temeer daar rijentoepassing zorgt voor efficiënte benutting van fosfaat in het begin van het groeiseizoen. De afgelopen jaren zijn geen signalen afgegeven door het ministerie dat rijentoepassing van fosfaatkunstmest niet meer mogelijk is. Voor een belangrijk deel zijn deze investeringen nu niet meer te gebruiken', stelt Zweverink.

Terughoudend investeringsklimaat

Hannie Zweverink: 'Van loonwerkers wordt wederom verwacht dat ze dit verlies voor eigen rekening nemen.' De gang van zaken met betrekking tot de derogatie kan bovendien leiden tot een terughoudend investeringsklimaat rondom rijenbemesting met dierlijke mest, aangezien ondernemers vertrouwen willen hebben en dus niet gediend zijn bij steeds wisselende regelgeving tijdens het groeiseizoen.

Cumela is ook bijzonder ontstemd om het nieuws te moeten vernemen uit de landbouwpers. 'Het is vreemd dat deze informatie niet aan de Tweede Kamer is voorgelegd toen werd gesproken over de derogatie. Dit roept meteen de vraag op welke informatie nog meer niet is verstrekt. Het is teleurstellend dat het ministerie geen gebruik heeft gemaakt van het aanbod vanuit het landbouwbedrijfsleven om voor de derogatie als gesprekpartner', besluit Zweverink.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer