Cumela+trekt+aan+bel+over+mestverwerking
© nieuwe oogst

Cumela trekt aan bel over mestverwerking

Cumela Nederland uit in een brief aan de Tweede Kamer haar grote zorgen over het uitblijven van antwoorden en oplossingen voor knelpunten bij de verplichte mestverwerking.

Grote problemen heeft de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra met het uitblijven van erkenning van de productie van mestkorrels als mestverwerking.

'Terwijl dit het voorbeeld is van mestverwerking zoals de politiek dit beoogt', stelt voorzitter Jaap Uenk van de sectie meststoffendistributie.

Champignonsubstraat

Een tweede knelpunt is het niet erkennen van de productie van champignonsubstraat als mestverwerking. Het gevolg is dat in de keten van de productie ervan nu een acuut tekort aan mest ontstaat.

'Daarmee wordt een belangrijke exportroute ondergraven, omdat 90 procent van het restproduct van het gebruikte champignonsubstraat wordt geëxporteerd', verklaart Uenk.

Verwerking

Verder kaart de brancheorganisatie de mestverwerking aan als er meer dan drie partijen bij zijn betrokken. Het ministerie van Economische Zaken heeft volgens Cumela Nederland nog steeds niet aangeven hoe dat moet.

'Op deze manier kunnen onze bedrijven niet werken en geen uitvoering geven aan de wet. Wij vinden dat het ministerie nu duidelijkheid moet geven hoe we dan moeten handelen', stelt Uenk in de brief aan de Vaste Commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer.

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
Meer weer