Variabel poten in de schaduw

Jacob van den Borne uit Reusel gaat variabel aardappelen poten door rekening te houden met schaduw door begroeiing. Het moet zorgen voor een betere maatsortering.

Variabel+poten+in+de+schaduw
© Eigen foto Van den Borne

Van den Borne: 'Zo'n 40 hectare groeit bij ons in de schaduw. Minder licht geeft een lagere opbrengst per plant en kleinere aardappelen. Door te kiezen voor een grotere pootafstand, besparen we op 40 hectare de helft aan pootgoed.'

De Brabantse akkerbouwer was vorige week op een gps-bijeenkomst van DLV Plant in Goes. Hij vindt gps en sectieafsluiting op de veldspuit noodzaak.' De kosten zijn snel terug te verdienen.'

Precisielandbouw

Van den Borne is al sinds 2007 bezig met precisielandbouw. Uit noodzaak. De Brabantse akkerbouwer teelt zo'n 400 hectare aardappelen op 140 percelen. De percelen zijn gemiddeld 3 hectare groot en hebben gemiddeld 6 hoekpunten. 'Voordat ik met precisielandbouw begon, had ik 13% overlap bij de bewerkingen.'

Van den Borne steekt veel tijd in gps en precisielandbouw. Op onderdelen brengt het zeker geld in het laatje. Door bij de spuitpaden 4 rijen aardappelen variabel te poten (10% meer aardappelen) weet hij het opbrengstverlies te compenseren.

Van den Borne: 'Gebruik van spuitpaden betekent in ons geval 5,3% onbeteelde oppervlakte. We huren 22 hectare land alleen om er over heen te rijden. Door nauwer te poten, is de opbrengst per saldo gelijk aan conventioneel spuiten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer