SP: enkel uitbreiden bij weidegang

Als het aan de SP ligt, mogen melkveehouders hun bedrijf enkel uitbreiden wanneer ze weidegang toepassen.

SP%3A+enkel+uitbreiden+bij+weidegang
© SP

Tweede Kamerlid Henk van Gerven wil een wetsvoorstel indienen om dit te realiseren. LTO is geen voorstander.
Volgens Van Gerven staat de melkveehouderij, met de afschaffing van het melkquotum, aan de vooravond van een schaalsprong. Hij gaat ervan uit dat de poorten voor de uitbreiding van de veehouderij openstaan.

Wetsvoorstel

De SP-man denkt bij zijn wetsvoorstel aan een regeling voor het verplicht toepassen van weidegang voor bedrijven die willen uitbreiden. ‘Met dit wetsvoorstel stimuleer je weidegang, zonder dat je ingrijpt op de bedrijfsvoering van bestaande bedrijven’, stelt Van Gerven.

Er geldt overigens een uitzondering voor bedrijven met een kleine huiskavel.

Draagvlak

Naar verwachting komt het voorstel na de zomer in de Tweede Kamer. Volgens een woordvoerder van SP waren bij een eerder debat rond welzijn, enkele jaren geleden, ook de PvdD, GroenLinks, D66 en PvdA voor.

‘Maar hoe nu gestemd wordt, hangt natuurlijk af van het debat.’ De PVV, die dit voorstel aan een meerderheid kan helpen, was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Controle lastig

LTO-bestuurder Kees Romijn ziet minder in de overheidsverplichting tot weidegang. ‘Hoe gaat de overheid dat controleren? Worden alle importen van zuivel verboden van bedrijven die ook niet weiden? Lastig.’

LTO is meer voorstander van de afspraken binnen het Convenant Weidegang, weet Romijn. ‘Die gaan ervan uit dat het percentage bedrijven dat weidegang toepast, op hetzelfde niveau moet blijven.'

·Lees meer hierover deze vrijdag in Nieuwe Oogst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer