Blgg%3A+kwaliteit+voorjaarsgras+erg+goed
©

Blgg: kwaliteit voorjaarsgras erg goed

De kwaliteit van het eerste gras is erg goed op dit moment, stelt Blgg AgroXpertus. Het vroege voorjaar en de vele zonuren zorgen voor gras met een zeer goede verteerbaarheid.

De meeste monsters van vers gras bevatten afgelopen week 1.000 VEM of meer en een gehalte ruw eiwit (RE) tussen de 200 en 300.

Het RE-gehalte is daarmee wel lager dan de voorgaande jaren in dezelfde periode. Dit komt doordat er al een veel zwaardere snede staat in vergelijking met andere jaren. Dit zorgt voor ‘verdunning’. Daarnaast is de hoeveelheid beschikbare stikstof door de vele neerslag laag dit vroege voorjaar.

Eerste kuilen

De eerste kuilen zijn inmiddels gemaakt. Deze kuilen zullen, gezien de kwaliteit van het verse gras, een hoge VEM en veel RE bevatten. Op dit moment variëren de opbrengsten van diverse proefvelden tussen de 1.500 en 3.500 kilo droge stof.

De laatste week viel door de koude nachten en de droogte in sommige regio’s de groei wat tegen. De hoge voederwaarde bleef wel overeind. Deze week en volgende week zullen meer percelen een goede maaisnede van goede kwaliteit hebben.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  40 %
 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
Meer weer