Slecht klimaat varkensstal geeft stress

Het stalklimaat heeft invloed op de gezondheid van varkens, maar beïnvloedt ook hun gedrag. Een slecht klimaat kan leiden tot stress.

Slecht+klimaat+varkensstal+geeft+stress
© Krulstaart

Het klimaat in de stal kan gedurende de dag schommelen, vooral in het voor- en najaar. Over de relatie tussen staartbijten en klimaat is echter maar weinig bekend.

'Een slecht schommelend klimaat leidt tot stress. Het kan de de factor zijn waardoor de emmer overloopt en staartbijten optreedt', zegt Anita Hoofs van het Klimaatplatform Varkenshouderij en onderzoeker op Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel.

Klimaatstal

Om haar uitspraak te staven, haalt Hoofs onderzoeksresultaten vanuit de klimaatstal in Boxtel aan. In 1990 werden gespeende biggen daar één uur per dag blootgesteld aan koudere lucht met een hogere snelheid, dus tocht. De rest van de dag was het klimaat geheel stabiel.

Het gevolg van één uur tocht per etmaal was: actievere biggen over de hele dag, meer exploratief gedrag op elkaar en op het rooster en meer staartbijten, oornecrose en kopslagen.

Thermoregulatie

Hoofs is ervan overtuigd dat er met een goed stalklimaat veel te winnen valt met betrekking tot staartbijten. Daarnaast pleit ze voor meer oog voor de gevoelstemperatuur, luchtkwaliteit op dierniveau en thermoregulatie van het varken.

Thermoregulatie is het vermogen van een organisme om de lichaamstemperatuur te handhaven.

Warmen en koelen

Een varken kan niet zweten en heeft geen dikke vacht, dus moet het andere manieren vinden om zich op te warmen of te koelen. Aandacht voor de gebruikte materialen en de contacttemperatuur van de ligvloer horen daar ook bij, aldus Hoofs.

Meer informatie uit deze laatste bijeenkomst van werkgroep Krulstaart staat op VarkensNet. Daar kunt u ook reageren of uw ervaringen met bijtgedrag en stoppen met couperen kwijt. Begin maart brengt de werkgroep Krulstaart de eindrapportage uit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer