Lyempf en Bio Energy Production 'stinkerds'

Melkpoederproducent Lyempf in Kampen en vergister Bio Energy Production in Heeten staan in Overijssel in de top 5 van bedrijven met de meeste milieumeldingen. Dat blijkt uit een overzicht over 2013 van provincie Overijssel.

Lyempf+en+Bio+Energy+Production+%27stinkerds%27
© RTV Oost

Bij Meldpunt Overijssel zijn afgelopen jaar meer dan tweeduizend milieu- of omgevingsmeldingen binnengekomen. Een belangrijk deel van de meldingen ging over stank- of geluidoverlast.

Het jaar ervoor kwamen er meer dan drieduizend meldingen binnen. De daling komt onder meer omdat overlast door vuurwerk nu via een andere route loopt.

Lyempf

Lyempf staat op plek vier met 23 meldingen over geluids- en geuroverlast, dat waren er in 2012 nog zes. De fabriek heeft torens waarin ze poeder produceert, zoals melkpoeder en gistextracten. Toren 3 en 4 geven geluids- en geuroverlast.

Toren 4 geeft alleen geluidsoverlast. Toren 3 produceert gistextracten en deze zorgen voor de geuroverlast. De torens worden beide aangepakt, waardoor de geur- en geluidsoverlast afneemt. Toren 3 staat momenteel stil en wordt omgebouwd.

Bio Energie Productions

Over Bio Energie Productions (BEP), het voormalige BMEC Salland, kwamen bij de provincie negentien meldingen over geuroverlast binnen. Dat zijn er vijftien meer dan in 2012.

De overlast van dit bedrijf was volgens de provincie in 2011 enorm: 105 meldingen van geuroverlast. Die kwam in 2011 en 2012 van de biogasinstallatie en de opslag van vaste co-substraten.

Voorschriften

De geuroverlast afgelopen jaar bij BEP werd veroorzaakt door activiteiten die niet waren toegestaan. Vanaf 1 juli 2013 is gewerkt volgens de voorschriften in de vergunning en op een zeer laag productieniveau en dus een lage energieopbrengst.

Hierdoor is er weinig geuroverlast, meldt Overijssel. Er kwamen na 1 juli 2013 bij Meldpunt Overijssel geen klachten meer over de vergister binnen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer