54+jaar+oude+brief+helpt+bij+klimaatstudie
© internet

54 jaar oude brief helpt bij klimaatstudie

Een 54 jaar oude bief gevonden in een onder rotsen verscholen fles helpt wetenschappers bij het bestuderen van het smelten van een gletsjer als gevolg van klimaatverandering.

De Canadese bioloog Warwick Vincent ontdekte de boodschap tijdens zijn onderzoeksreis naar het afgelegen eiland Ward Hunt in de Noordelijke IJszee, waar de gemiddelde temperatuur -18 graden Celcius is, meldt The Chronicle Herald.

De brief van 1959 is door de Amerikaanse geoloog Paul Walker opgesteld. Hij meldt daarin feiten en cijfers over de gletsjer en vraagt aan de vinder van de brief nieuwe metingen te doen en deze aan hem door te geven.

Beroemde geoloog

Walker was een beroemde geoloog die voor zijn dertigste stierf als gevolg van een noodsituatie op een afgelegen locatie in hetzelfde jaar dat de brief is geschreven.

Walker en zijn collega Albert Crary hadden in 1959 al het vermoeden dat het ijs zou smelten, hetgeen wijst op hun gedegen kennis. 'Want in de jaren vijftig was het ondenkbaar dat deze gletsjer zou smelten', aldus Vincent. Er zou sprake zijn van een teruggang van de gletsjer van ongeveer 100 meter sinds 1959.

Het is uiterst zeldzaam informatie over klimaatverandering te kunnen verzamelen op dergelijke afgelegen locaties.

Opnieuw verstopt

Vincent heeft een foto van de brief genomen. Hij heeft de fles opnieuw onder het puin verstopt met nieuwe aantekeningen en het verzoek voor de nieuwe vinder van de fles dat ook te doen en hem de gegevens te melden.

Weer

 • Dinsdag
  23° / 16°
  65 %
 • Woensdag
  21° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  65 %
Meer weer