Een%2Dop%2Deenrelatie+dierenarts%2Dveehouder+mag
© Nieuwe Oogst

Een-op-eenrelatie dierenarts-veehouder mag

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ziet geen nadelen voor de concurrentie bij de verplichte een-op-eencontracten tussen veehouder en dierenarts. Door dierenartsen waren hierover klachten ingediend bij ACM.

Daarmee kan het convenant voor de vermindering van antibioticagebruik en een duurzame veehouderij verder worden uitgevoerd. Dergelijke contracten betekenen dat per veehouder één dierenarts hoofdverantwoordelijk is voor de diergeneeskundige zorg.

Enkele veeartsen vinden dat de verplichte een-op-eencontracten de concurrentie tussen dierenartsen en de vrije keuze voor veehouders belemmert. Zij hebben en daarom een klacht ingediend bij ACM.

Concurrentie blijft

ACM heeft in twee NMa-besluiten geconcludeerd dat de concurrentie niet wordt beperkt door het verplichte gebruik van een-op-eencontracten tussen dierenartsen en veehouders. Na onderzoek is gebleken dat er voldoende onderlinge concurrentie tussen dierenartsen blijft bestaan.

Veehouders houden bij een-op-eencontracten voldoende vrijheid in hun keuze van een dierenarts. Ook de kwaliteitsborging van dierenartsen werkt op dit moment niet marktbelemmerend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer