Rabobank%3A+lichte+daling+kredietverstrekking
© Nieuwe Oogst

Rabobank: lichte daling kredietverstrekking

De kredietverstrekking van de Rabobank in de agrarische sector is wereldwijd 4 procent gedaald. Dat bleek vandaag tijdens de presentatie van jaarcijfers van de bank over 2013.

De bank verstrekte vorig jaar voor 57,3 miljard euro aan krediet aan boeren en tuinders. Dat was in 2012 nog 60 miljard euro. Volgens financieel directeur Bert Bruggink is de daling vooral te wijten aan daling van valutakoersen ten opzichte van de euro.

'We gaven in landen als Australië juist meer leningen uitgegeven, maar door de daling van de valutakoersen is waarde lager geworden.'

Food- en agrisector

Van het totale uitgegeven krediet van de Rabobank ging 54 procent vorig jaar naar de food- en agrisector. 'Onze kredietportefeuille wordt steeds groener,' zegt Bruggink.

De kredietverlening in Nederland food en agrisector daalde 2 procent tot 29,1 miljard euro. De kosten van kredietverliezen komen in de agrarische sector bijna geheel voor rekening van de glastuinbouw.

De Rabobank heeft een marktaandeel van 85 procent in de food- en agrisector in Nederland.

Grondprijzen

Bruggink verwacht dat grondprijzen verder aantrekken. 'Door het wegvallen van het quotum stijgt de melkproductie. De melkveehouderij kan dat ook aan, want de sector is van hoge kwaliteit. Maar er komt onherroepelijk meer vraag naar grond.'

De Rabo-topman geeft aan de Nederlandse melkveehouderij een positieve rol zal spelen op de wereldmelkmarkt. 'Veel zuivelondernemingen zetten faciliteiten neer in Nederland. Dat geeft aan hoe belangrijk de Nederlandse melkveehouderij is.'

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer