Pootgoed+nu+wel+naar+Rusland
© Nieuwe Oogst

Pootgoed nu wel naar Rusland

De Europese handelsorganisatie voor aardappelen Europatat en NAO (Nederlandse Aardappelorganisatie) bevestigen dat Nederlands pootgoed vanaf vandaag weer geëxporteerd mag worden naar Rusland.

Voor export komen in aanmerking partijen pootgoed die vooraf zijn aangemeld op een lijst die is samengesteld door NAO in overleg met de NVWA en het ministerie van EZ.

Het bericht dat de grenzen weer opengaan voor Nederlands pootgoed stond op de website van de Russische fytosanitaire dienst. Nederlandse handelshuizen kunnen vanaf deze week daadwerkelijk partijen pootgoed klaarmaken voor export.

Bezwaar tegen keuringsdiensten

De Russische overheid kondigde afgelopen zomer een exportverbod aan voor aardappelen en voor plantmateriaal van sierteeltgewassen uit de Europese Unie. De autoriteiten maakten met name bezwaar tegen de wijze van werken van keuringsdiensten in de verschillende lidstaten.

Rusland heeft afgelopen periode het Nederlands pootgoed dat in aanmerking komt voor export nauwkeurig geïnspecteerd en nu dus uiteindelijk groen licht gegeven voor herstart van de export. De Russische grenzen blijven overigens voorlopig nog dicht voor Nederlandse consumptieaardappelen.