Bloemenexport+vreest+boycot+Rusland
©

Bloemenexport vreest boycot Rusland

Bloemen- en plantenexporteurs luisteren bezorgd naar het verbale wapengekletter tussen Rusland en Europa. Als de grenzen dicht gaan heeft dat grote gevolgen voor de afzet van land- en tuinbouwproducten naar Rusland.

EU-sancties tegen Rusland zijn een logische vervolgstap, zo zei premier Rutte gisteren na overleg met zijn Brusselse collega's.

'En dat is precies waar we bang voor zijn, zegt Robert Roodenburg, directeur VGB, de branchevereniging van de groothandel in bloemen en planten. 'Zeker als door die sancties Rusland z'n grenzen sluit voor Europese producten. Dat zou een ramp zijn.'

Betalen

Zijn leden hebben net vrachten vol bloemen naar Oost-Europa gestuurd. Daar wordt namelijk dit weekend vrouwendag gevierd en de Nederlandse bloemensector is hofleverancier voor deze groots gevierde dag. 'Voor die leveranciers die nog niet zijn betaald, is het toch extra spannend,' zegt Roodenburg. 'Het geld moet er uiteindelijk wel komen.'

Ruslandse bloemenhandelaren kopen jaarlijks voor zo'n 300 miljoen euro Nederlandse bloemen. Oekraine koopt voor ongeveer 5 miljoen euro per jaar. 'Het zijn belangrijke groeimarkten voor onze sector', zegt Roodenburg. 'Toen de bloemen- en plantenverkoop in Europa door economische recessie terugliep, ging de handel naar deze landen gewoon door.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  15° / 6°
  30 %
Meer weer