Export+pootaardappel+Rusland+na+inspectie
© Nieuwe Oogst

Export pootaardappel Rusland na inspectie

Rusland voert in februari en maart inspecties uit in Nederland. Als de uitkomsten van de inspecties positief zijn, kan de export van pootaardappelen weer op gang komen, laat het ministerie van Economische Zaken weten.

Als de Russische inspecteurs tevreden zijn met de uitkomsten van de inspecties kunnen Nederlandse pootaardappelen in maart naar de Rusland worden geëxporteerd. Het gaat om maximaal 15.000 ton, ter waarde van 8 tot 10 miljoen euro, voor dit exportseizoen.

Rusland gaf al eerder aan de grens voor Nederlands pootgoed te hebben geopend, maar wilde wel eerst de resultaten van de inspecties afwachten voor de export op gang kon komen.

Extra informatie

Nederland stuurt, voordat de inspectie in ons land plaatsvindt, een overzicht naar de Russische autoriteiten.

Daarin staat onder meer informatie over het volume van te exporteren partijen pootaardappelen, de klasse en variëteit, het telernummer, plaats van opslag, de verpakking en het verwachte tijdstip van verscheping.

Laboratoriumuitslagen

Dit overzicht wordt vervolgens op wekelijkse basis geactualiseerd. Verder dienen resultaten van de laboratoriumuitslagen met de zending te worden meegestuurd en zullen de ingevoerde partijen pootaardappelen tijdens het groeiseizoen in de RF worden gecontroleerd.

Russische inspecteurs zullen ook een inspectie doen van Nederlandse fytosanitaire systeem om ook de export van consumptieaardappelen en plantmateriaal weer mogelijk te maken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer