EC%3A+%27Boeren+Arla+in+financi%C3%ABle+problemen%27
©

EC: 'Boeren Arla in financiële problemen'

'Arla doet het goed, maar veel van haar leden hebben grote financiële problemen. ' Dat zei Georg Häusler, de chef van het kabinet van EU-commissaris Dacian Ciolos gisteren tijdens een bijeenkomst van Europese Zuivel Platform (EDA).

Häusler wees op het probleem dat veel melkveehouders te zwaar zijn gefinancierd. Hij reageerde daarmee op een presentatie van Jais Valeur van het Zweeds-Deense zuivelbedrijf Arla waarin een bijzonder positief beeld werd geschetst van ontwikkelingen bij Arla.

Volgens Valeur vallen de problemen met financiering erg mee. 'Dit komt door de snel gestegen grondprijzen. Dat is het gevolg van de concurrentie om land tussen varkenshouders en melkveehouders.'

Stoppen

Valeur verwacht dat zo’n vierhonderd van de vierduizend Deense melkveehouders hierdoor moeten stoppen. 'Het probleem is dus beperkt.'

Valeur keek uit naar het einde van het melkquotum. 'Eindelijk kunnen we de automatische piloot uitzetten en ons gaan bezighouden met de actuele marktsituatie.' Volgens hem is China door de enorme vraag in dat land een bepalende factor op de internationale markt.

Klaas Johan Osinga

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer