Rijnland controleert teeltvrije zone

Hoogheemraadschap van Rijnland controleert vanaf 1 april bij boomkwekerijen in Greenport Boskoop op het handhaven van een teeltvrije zone.

Rijnland+controleert+teeltvrije+zone
© Nieuwe Oogst

Door de controles krijgt Rijnland een beeld van de naleving van het Activiteitenbesluit aan het begin van het teeltseizoen. Het doel is uiteindelijk om te voorkomen dat er bestrijdingsmiddelen in de sloot terechtkomen.

De teeltvrije zone is de strook vrije grond tussen de insteek van de sloot en het hart van de buitenste planten.

Driftarme doppen

Deze zone bedraagt 150 centimeter bij gebruik van 50 procent driftarme doppen; 100 centimeter bij gebruik van een veldspuit met luchtondersteuning, 90 procent driftarme doppen of een tonspuit; en 50 centimeter bij gebruik van een handaangedreven rugspuit.

Bestrijdingsmiddelen

Het doel van de teeltvrije zone is het verhinderen dat bestrijdingsmiddelen in de sloot komen. Daarom wordt bij deze zone een eventueel aanwezige beschoeiingplank van maximaal 20 centimeter meegerekend.

Bij gebruik van een windscherm hoeft geen teeltvrije zone in acht genomen te worden.

Activiteitenbesluit

Sinds 1 januari 2013 geldt ook voor de boomkwekerijsector het Activiteitenbesluit. In dit landelijk geldende besluit is bepaald hoe een boomkweker om moet gaan met het gebruik van mest en bestrijdingsmiddelen.

De teelvrije zone is daarbij een van de voorschriften.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer