GLB nadelig voor agrarisch natuurbeheer

Boeren moeten geen dubbele betaling krijgen voor de vergroeningseisen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en eventuele agrarische natuurbeheerpakketten. Dat blijkt uit informatie van de Europese Commissie.

Boeren met agrarisch natuurbeheer moeten ook voldoen aan de vergroeningseisen van het GLB. Daarvoor wordt een vergoeding van 120 euro verstrekt.

Boeren die ook nog eens een agrarisch natuurpakket hebben op hun land mogen daarom alleen een vergoeding krijgen voor de maatregelen die bovenop de vergroeningseisen komen.

Ecologisch aandachtsgebied

Zo kan alleen een extra vergoeding worden gegeven als een boer meer dan 5 procent van zijn land als ecologische aandachtsgebied in heeft gericht. Daardoor krijgen boeren in veel gevallen niet meer het volle pond betaald voor hun beheerpakketten.

De commissie wil hiermee voorkomen dat er dubbele betalingen worden gedaan voor maatregelen die ten goede komen aan biodiversiteit of het tegengaan van klimaatverandering.

Dubbele maatregelen

Als niet duidelijk is of er dubbele maatregelen zijn, moeten de betalingen voor agrarisch natuurbeheer worden verlaagd met een nader te bepalen bedrag. Dat zou moeten gelden voor looptijd van het agrarisch natuurbeheerpakket dat de boer heeft afgesloten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer