‘Monitoren gewas rond vliegveld lastig’

Stichting Natuur en Milieu in Utrecht zegt weinig vertrouwen te hebben in monitoring van gewassen rond vliegvelden.

‘Dat werkt alleen als je exact weet waar je naar zoekt. Het gaat dan om heel specifieke stofjes en dat is gewoon heel lastig’, zegt Jan Fransen, beleidsmedewerker mobiliteit.

Fransen reageert op de plannen voor monitoring van gewassen rond vliegveld Lelystad Airport. Als daar zwaar vliegverkeer op gaat vliegen, vrezen boeren voor gewasschade.

Zeventig boeren rond Lelystad Airport hangt al een jaar of twintig de uitbreiding van de luchthaven boven het hoofd.De uitstoot van het zware vliegverkeer op lage hoogte kan ook de kwaliteit van de gewassen aantasten. Daar moet dan een schaderegeling voor komen, vinden de boeren.

Schiphol

De medewerker van Natuur en Milieu baseert zijn oordeel mede op de gang van zaken rond Schiphol. Daar kwamen vijftien jaar geleden glastuinders in de problemen met de gewasgroei. Dat zou volgens hen aan de neerslag van kerosine op hun gietwaterbassins liggen.

Fransen ondersteunt die theorie, alhoewel nooit duidelijk is geworden wat de exacte oorzaak was. De overheid hield daarop de boot af, zodat de getroffen tuinders uiteindelijk met lege handen achterbleven.

Verbranding

Fransen: ‘De overheid dendert door. Als het zo uitkomt, wordt bijvoorbeeld de normstelling voor geluidsoverlast aangepast. En ook de snuffelpalen rond Schiphol staan niet op de goede plek.’

Hij raadt Flevolandse boeren en tuinders daarom aan extra scherp te zijn. ‘Ik zou er niet gerust op zijn. Bij het starten en landen is de kans het grootst op het vrijkomen van schadelijke stoffen, omdat dan de verbranding minder volledig is.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer