Romijn%3A+%27Zorg+over+2015%27
© Frank de Roo

Romijn: 'Zorg over 2015'

Tot 3 maal toe sprak Kees Romijn vandaag zijn zorg uit over de continuïteit op melkveebedrijven vanaf 2015. De vakgroepvoorzitter van LTO Melkveehouderij vreest dat een categorie boeren te gekke groeisprongen moet bekopen.

Romijn deed zijn uitspraken tijdens de presentatie van de LTO Melkprijsvergelijking, vanmorgen in Giethoorn.

Hij waarschuwt de ledenmelkveehouders van LTO om in hun groeiambitie de komende jaren serieus rekening te houden met grote en soms langdurige fluctuaties in melk- en kostprijs en daarvoor tijdig geld te reserveren.

LTO verwacht dat Nederlandse boeren tussen 2015 en 2020 zo'n 20% meer gaan melken. 'Maar de stalruimte om die 20% meer te melken, is nu al bijgebouwd, terwijl we nog 2,5 jaar verwijderd zijn van 2015. En er wordt nog veel meer gebouwd.'

1/3 melkveehouders stopt

Omdat eenderde van alle melkveehouders ouder is dan 55 jaar en geen opvolger heeft, hoeft dat op zich geen probleem te zijn. 'Het gat wat daar ontstaat, moet eerst worden opgevangen en pas dan ga je naar de 20% meer.

'Maar als de melkprijs in 2013, 2014 op het niveau van 2011 ligt, komt er echt veel melk en ligt een tijd van grote disbalans op de loer. Veehouders moeten ervoor zorgen dat ze dan niet, net als in 2009, in grote continuïteitsproblemen komen.'

Rode diesel als wisselgeld

LTO wil het vervallen van het accijnsvoordeel op rode diesel gebruiken als wisselgeld om bij de overheid voor dergelijke situaties wat nieuwe fiscale voordelen gedaan te krijgen.

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer