Aujeszky-virus bij wilde zwijnen in Duitsland

Het Aujeszky-virus is bij wilde zwijnen in Duitsland opgedoken. In Beieren zijn antistoffen tegen de ziekte aangetroffen. In de regio Oost-Holstein in het noorden van Duitsland is bij een wild zwijn Aujeszky geconstateerd.

Het is eerste geval sinds vijftien jaar, zegt districtsdierenarts Wolf Vogelreuter in Oost-Holsein op de Duitse website LN-online. Ook andere Duitse media en de website Levende Have maken melding van het virus.

De antilichamen zijn aangetroffen in het kader van een monitoringsprogramma waarbij het bloed van wilde zwijnen wordt onderzocht op deze ziekte. De Duitse varkenshouderij als geheel heeft sinds 2004 de Aujeszky-vrije status.

Hoogste status

Duitsland heeft net als Nederland de hoogste status (artikel 10) voor deze ziekte. De autoriteiten in Beieren vrezen dat het Aujeszky-virus via dieren die in de buitenlucht worden gehouden in de reguliere sector terechtkomt.

Ook kan het virus via jachthonden die in contact komen met besmette wilde zwijnen worden overgebracht.

Vaccinatieverbod

In Duitsland geldt net als in Nederland een vaccinatieverbod in verband met de Aujeszky-vrije status. Dit geldt alleen voor commercieel gehouden varkens.

Het inentingsverbod geldt niet voor houders van maximaal vier hobbyvarkens. Deze hobbyhouders kunnen een ontheffing van het vaccinatieverbod aanvragen.

Overleven

Aujeszky kan buiten het varken niet lang overleven. Het virus wordt geïnactiveerd door de meeste ontsmettingsmiddelen, direct zonlicht en droogte. Het virus kan wel lang overleven in het varken en in varkensproducten.

Ook andere diersoorten zijn gevoelig voor Aujeszky: runderen, schapen, geiten, honden, katten, nertsen, muizen en ratten kunnen na infectie ziekteverschijnselen vertonen.

Jeuk

Het meest opvallende verschijnsel bij deze diersoorten is hevige jeuk, waarna bijna altijd sterfte volgt. Paarden en pluimvee zijn nauwelijks gevoelig.

Bij varkens zijn de verschijnselen: niet vreten, koorts, hoesten, verwerpen, geboorte van gemummificeerde en dode biggen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer