Rumoer Brabants veebeleid bij Nieuwsuur

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur besteedt maandagavond aandacht aan de vorige week van kracht geworden Verordening Ruimte van de provincie Noord-Brabant. In tegenstelling tot het provinciebestuur en ZLTO is de Brabantse Milieufederatie (BMF) allerminst tevreden.

De milieuorganisatie heeft, nog geen week na het bereikte akkoord, de steun aan de plannen al weer ingetrokken. De BMF wilde dat de provincie een onmiddellijke uitbreidingsstop voor vee zou afkondigen voor de overbelaste gebieden in de Peelregio en De Kempen. Dat is niet gebeurd.

In de Verordening Ruimte is vastgelegd dat veehouderijen overal in Noord-Brabant gewoon mogen uitbreiden binnen de geldende regelgeving. De ondernemer moet dan wel extra maatregelen nemen om de overlast te verminderen. De mogelijk te nemen maatregelen zijn per sector vastgelegd in de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV). Dit nieuwe beleid gaat verder dan de nationale regelgeving.

Fijnstof

Ook de eis van BMF dat in de provincie een strengere norm voor de uitstoot van fijnstof door veehouderijen zou gaan gelden, bleek een brug te ver voor politiek Brabant. Naast de BMF zijn ook milieugroepen en de GGD Hart voor Brabant ontstemd over dit akkoord.

De uitzending van Nieuwsuur begint om 22.00 uur op Nederland 2.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer